Gå i sauna hver dag – og lev længere
Kilde: 
01 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

I Finland er de glade for at gå i sauna. Rigtig glade endda. Derfor er det måske ikke så overraskende, at et nyt studie, der undersøger sammenhængen mellem dødelighed og saunabesøg, er lavet af finske forskere.

I studiet konkluderer forskerne, at sauna er sundt for hjertet. At endnu mere sauna er endnu sundere for hjertet. Ja, faktisk når de frem til, at det er bedst for dit hjerte, hvis du går i sauna hver eneste dag. Det skriver Medpagetoday.

Forskerne fulgte 2.315 finske mænd i alderen 42 til 60 år i et kohortestudie. De sammenlignede hyppigheden og varigheden af mændenes saunabesøg med pludselig hjertedød, hjertekrampe, blodprop i hjertet og dødelighed fra hjertesygdom i det hele taget. Mændene blev hvervet mellem 1984 og 1989 og fulgt frem til år 2011.

Mændene gik gennemsnitligt i sauna 2,1 gang om ugen i 14,2 minutter pr. besøg.

Studiet viste, at lange, varme saunabade var forbundet med umiddelbare sundhedsfordele, såsom færre dødsfald fra hjerteanfald og slagtilfælde.

Mænd, som gik i sauna to eller tre gange om ugen, havde 23 procent mindre risiko for at dø af hjertekrampe, blodprop eller hjerte-kar-sygdomme.

Mændene, som gik i sauna mellem 4 og 7 gange om ugen, havde til gengæld endnu større sundhedsfordele; de havde 48 procent mindre risiko for at dø af hjerterelaterede sygdomme sammenlignet med mænd, som kun gik i sauna 1 gang om ugen.

Konklusionen var, at risikoen for at dø falder, jo mere du går i sauna – selvom forskerne noterer sig, at der er brug for flere studier til at fastslå sammenhængen endegyldigt, idet der kan være tale om, at folk, der går meget i sauna, simpelthen har mere overskud i hverdagen. Idet studiet er lavet på mænd, kan resultaterne heller ikke nødvendigvis generaliseres til kvinder, selvom forskerne noterer sig, at kvinder og mænd tidligere har vist ens fysiologiske reaktioner på saunabade.

Studiets resultater er publiceret i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Læs også:

Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?

Hvorfor fryser vores øjne ikke?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.