Fyringer øger mænds risiko for at dø
06 maj 2011

Hvis mænd mister jobbet, har de markant øget risiko for at dø eller blive alvorligt syge

Det kan være livsfarligt for danske mænd at miste jobbet. Deres risiko for at dø eller havne i alvorlig sygdom forøges markant, hvis de fyres. Det fremgår af en stor undersøgelse fra AKF – Anvendt Kommunalforskning – som får læger og fagforbund til at presse på for at sikre en øget hjælp til fyrede medarbejdere.
»Det er voldsomt at blive ramt af en fyring. Især mænd rammes hårdt på selvværd og identitet. Folk bliver stressede, og for nogle ender det med en egentlig depression, hjertesygdomme og i yderste konsekvens selvmord. Derfor er det vigtigt, at der gøres noget i form af psykologhjælp og hjælp til at få et nyt job,« siger overlæge Bo Netterstrøm fra arbejds- og miljømedicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital.

AKF har fulgt 33.000 mænd med en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, som fra 1986 til 2002 blev fyret i forbindelse med virksomhedslukninger. Her blev der konstateret 36 procents øget risiko for at dø af især hjertekarsygdomme, alkoholrelaterede sygdomme eller selvmord i løbet af de fire første år efter fyringen i forhold til medarbejdere, som ikke havde været gennem en virksomhedslukning. Tilsvarende steg risikoen for at blive indlagt med en psykisk lidelse eller en alkoholrelateret sygdom med godt 30 procent.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.