Fuldkornsrugbrød skal bekæmpe kræft
Kilde: 
04 december 2012

Et af de mest gængse kostråd er at spise groft. Og meget tyder på, at det ikke alene er et godt kostråd, men at der er langt flere gode egenskaber ved grov fiberholdig kost som i eksempelvis groft fuldkornsrugbrød.

Fiberholdig kost er nemlig rig på lignaner, der af forskere tillægges både sygdomsforebyggende og helbredende egenskaber, skriver ing.dk.

Et forskningsprojekt med støtte på lige ved 14 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd skal nu afdække lignanernes betydning i forhold til kræft og andre kroniske sygdomme.

»Det er meget usædvanligt at se så markante og positive resultater indenfor kræftoverlevelse, som kan sættes i forbindelse med bestemte fødevarer. Der er tale om helt op til 40 pct. lavere dødelighed for de kræftpatienter, som havde det højeste niveau af lignaner. Det har vi ikke set tidligere i forbindelse med undersøgelser af kost og brystkræft,« forklarer seniorforsker Anja Olsen i en meddelelse om støtte til projektet.

Hun leder undersøgelsen, kaldet ELIN-projektet, i Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

For nyligt er der offentliggjort fire studier, der alle peger i retning af, at et højt lignan-niveau i blodet hos kvinder med brystkræft kan medføre forbedret overlevelse, og tilmed peger biologiske egenskaber ved lignanerne i retning af, at der kan være tilsvarende fordelagtige effekter for patienter, der lider af andre kræftformer, af hjertesygdom eller af type 2 diabetes.

LÆS OGSÅ: Forsker gransker sammenhængen mellem kræft og et langt liv
 

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.