Fugle med søvnmangel får flere unger
Kilde: 
10 august 2012

Fugle, der får lidt søvn, ser til gengæld ud til at få flere unger, viser et nyt studie af fuglelivet i Alaska. Det skriver BBC.

Ved at analysere søvnmønstre og faderskabsteste fugleunger, fandt et forskerteam fra Tyskland og Schweiz ud af, at hanfugle der sover mindre, får flere unger.

Forskningen, der er offentliggjort i det store tidsskrift Science, koncentrerede sig om sneppefugle, der giver sig ud i rejser mellem den sydlige og nordlige hemisfærer. I maj og juni bor og yngler de til højre og venstre på Alaskas tundra, hvor de bliver udsat for næsten 24 timers sollys. 

Ved at følge fuglene via sendere på deres ryg, fandt forskerne frem til, at en del af han-snepperne var aktive næsten hele døgnet.

Derefter undersøgte de hvor mange unger, de mest aktive hanner var far til. Faderskabstesten viste, at de hanner, der var mest aktive - op til 95 procent af døgnets 24 timer - fik flest unger, på trods af at de næsten ikke havde sovet i flere uger.

Studiet peger i modsat retning af studier af søvnmangel hos andre dyr. Her lammer selv relativ få timers manglende søvn evnen til at udføre komplekse opgaver.

Læs også: Lidt søvn øger ikke risikoen for at blive invalid

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.