'Fri meditation' aktiverer hjernen mest
Kilde: 
03 april 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Norske forskere har undersøgt, hvordan hjernen reagerer, når man mediterer, og hvilken meditationsform der har den største effekt. De fant ud af, at meditation aktiverer de områder af hjernen, der bearbejder tanker og følelser. Og de fandt tilmed ud af, at hjernen er klart mest aktiv, når man 'mediterer frit'. Det skriver forskning.no. 

Der findes grundlæggende to forskellige former for meditation - koncentreret meditation og fri meditation. Den koncentrerede meditation går ud på at holde fokus på en tanke eller sit åndedræt samtidig med, man holder andre tanker ude.

Når man mediterer frit, fokuserer man også på en tanke eller sit åndedræt, men man lader tankerne vandre, som man vil.

Forskerne fik 14 forsøgspersoner til at meditere på begge måder, mens de lå i en MR-maskine for at registrere, hvordan deres hjerner reagerede på de meditationsformer. Den frie meditation aktiverede hjernen markant mere end den koncentrerede. 

»Studiet peger i retning af, at fri meditation fører til et større spillerum for bearbejdning af minder og følelser,« siger Svend Davanger, hjerneforsker ved Universitetet i Oslo, og medforfatter af studiet til forskning.no. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Human Neuroscience.  

Læs også:

Mindfulness meditation kan hjælpe mod stress og fobier

Meditation former hjernen

Meditation virker anderledes på unge

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.