Forureningsstoffer under graviditeten kan give tykke børn
27 marts 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Når kommende mødre sidder i gamle sofaer eller drikker af grundvandet, så kan de stadig komme i kontakt med det snart udfasede, men langsomt nedbrydelige, forureningsstof PFOS. Forskning viser, at gravide, som kommer i kontakt med stoffet har en større risiko for at få børn med mavefedt. Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Forskningen bygger på et studie, der strækker sig 13 år tilbage. Studiet, som er med dansk deltagelse fra både Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, er udført i to faser:

  • Først undersøgte forskerne PFOS-indholdet i gravide kvinder i Grønland og Ukraine i perioden 2002-2004.
  • Senere blev kvindernes 1.022 børn, nu i alderen 5-9 år, undersøgt på Aarhus Universitetshospital. De blev blandt andet undersøgt for vægt, BMI-tal og talje-højde ratio.

Undersøgelserne viste, at der var en sammenhæng mellem et forhøjet indhold af PFOS i de gravide kvinders blod og en forhøjet talje-højde ratio hos børnene. Den forhøjede ratio viser sig ved fedt omkring taljen - det såkaldte mavefedt.

»Høje niveauer af forureningsstoffet PFOS under graviditeten øger risikoen for store mængder fedt omkring taljen i barndommen,« siger ph.d. i epidemiologi Birgit Bjerre Høyer fra Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelsen.

Forskerne i studiet fortæller, at overvægt i barndommen, såsom mavefedt omkring taljen, øger risikoen for blandt andet hjerte-kar lidelser og type-2-diabetes senere i voksenlivet.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Læs også:

Nyopdaget miljøgift har været overset i 30 år

Graviditet: Mors lave eller høje vægt kan give fede børn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.