Fortidsmennesker spiste omeletter på halvandet kilo
Kilde: 
02 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Fortidsmenneskerne spiste kæmpeomeletter på omtrent 1,6 kilo for 50.000 år siden i det, der i dag er Australien. Dermed var de formentlig en stor del af årsangen til, at en nu uddød kæmpefugl forsvandt fra kontinentet. Det skriver LiveScience.com.

»Vi betragter dette som det første og eneste sikre bevis for, at mennesker direkte jagede nu uddød australsk megafauna (store dyr, red.),« siger professor Gifford Miller fra University of Colorado i USA i en pressemeddelelse ifølge LiveScience.com.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne har fundet rester fra måltiderne i form af brændte æggeskaller fra kæmpefuglen Genyornis newtoni, der kunne blive over to meter høj, og som vejede omkring 227 kilo.

Skallerne er mellem 44.000 og 54.000 år gamle, og det svarer fint til det tidspunkt, hvor mennesker for første gang satte foden på det australske kontinent og så sig sultent omkring, fortæller forskerne.

Det er samtidig usandsynligt, at æggeskallerne er blevet svedne af en naturlig brand. De viser nemlig tegn på at være blevet opvarmet med omtrent 538 grader Celcius, hvilket er meget vanskeligt at få til at ske under naturlige forhold.

»Vi kan ikke finde på et scenarie, hvor en skovbrand kunne producere de enorme varmeforskelle. I stedet argumenterer vi for, at betingelserne er i overensstemmelse med, at tidlige mennesker indsamlede Genyornis-æg, tilberedte dem over ild og tilfældigt smed skallerne fra sig i og omkring deres madlavningssteder,« siger Gifford Miller ifølge LiveScience.com.

Læs også:

Vi spiste kød for 1,5 millioner år siden

Hvor meget neandertaler er du?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.