Forskning i proteiner udløser talentpris til dansk forskerspire
02 februar 2012

Lundbeckfonden har tildelt 29-årige Magnus Kjærgaard fra Københavns Universitet en af fondens tre talentpriser for unge forskere under 30 år. Med prisen følger 100.000 kr. Det skriver Københavns Universitet.

Magnus Kjærgaard arbejder med en nyopdaget gruppe af proteiner. Proteiner kan beskrives som kroppens maskiner, og de har et utal af vigtige funktioner. Men proteinernes fungerer kun, hvis de er samlet og ikke mindst foldet til den rigtige3-D struktur.

»Hvis man havde en maskine, ville det svare til, at de enkelte maskindele bare svævede rundt mellem hinanden. Når proteinerne møder andre proteiner, så folder de pludselig til en veldefineret struktur, hvilket svarer til at samle maskindelene og gøre maskinen funktionsklar. Det betyder, at hvis man kan forstå den foldningsproces, kan man designe nye proteiner og dermed få nye muligheder for at helbrede sygdomme,« forklarer Magnus Kjærgaard.

Magnus Kjærgaard har allerede i løbet af sit universitetsspeciale skrevet 6 videnskabelige artikler til anerkendte tidsskrifter rundt om i verden. Derudover har han også allerede arbejdet i to forskellige laboratorier I USA. Og for nylig hev han teltpælene op for at flytte til Cambridge for at lave sin post doc.

I Cambridge skal Magnus Kjærgaard arbejde med et helt nyt forskningsfelt i kampen for at forstå mekanismerne bag Parkinsons og Alzheimers sygdom.

Magnus Kjærgaard er desuden ny blogger på Videnskab.dk. Du kan læse hans første indlæg her: Ballade om Parkinson protein

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.