Forskning bekræfter: C-vitamin er en livs-booster
06 juli 2015

KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:

Et højt niveau af C-vitamin i blodet har stærke positive effekter på både risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død. Det viser ny forskning fra Herlev og Gentofte Sygehus og Københavns Universitet. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

De nye undersøgelser er netop publiceret i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition og er baseret på Herlev-Østerbroundersøgelsen, hvor forskerne har haft adgang til 100.000 danskeres indtag af frugt og grønt samt deltagernes DNA.

»Vi kan se, at de personer, der spiser mest frugt og grønt, har 15 pct. lavere risiko for hjertekarsygdom og en 20 pct. lavere risiko for tidlig død sammenlignet med personer, der meget sjældent indtager frugt og grønt. Samtidig kan vi se, at den nedsatte risiko kan sættes i forbindelse med et højt niveau af C-vitamin i blodet fra frugten og grønsagerne,« siger Camilla Kobylecki, læge og ph.d.-studerende ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, i pressemedelelsen.

C-vitaminer danner blandt andet bindevæv, som holder sammen på kroppens væv og organer. Samtidig er det en potent antioxidant, som beskytter celler og biologiske molekyler fra skader. Kroppen danner ikke selv C-vitamin, og vi skal derfor have vitaminet udefra.

»Du kan få C-vitamin som tilskud, men det er en god ide at få det gennem en sund kost, så du samtidig får en permanent sundere livsstil, der generelt gavner helbredet,« tilføjer Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital, i pressemeddelelsen.

Læs også:

Fosteret lider skade, når mor mangler C-vitamin

Her er de 5 sundeste grøntsager, du kan spise

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mft
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.