Forskere: Yoga hjælper brystkræftpatienter
Kilde: 
12 marts 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Overlevelseschancerne ser ud til at stige, når brystkræft patienter dyrker yoga.

Her på Videnskab.dk  har vi tidligere omtalt, at en pilotundersøgelse af yogas effekt på helbredelse og livskvalitet hos kræftpatienter. Nu foreligger resultatet af den større undersøgelse, som blev sat i gang på baggrund af denne, og resultaterne er klare:

Der er masser af øget livskvalitet i at dyrke yoga som kræftpatient. Desuden reguleres stresshormonet kortisol bedre i dagens løb for de patienter, der dyrker yoga.

»Kortisol i kroppen har en døgnrytme. Det ligger normalt højt om morgenen, når vi vågner, og falder så gennem døgnet til sit laveste niveau ved sengetid,« siger professor Lorenzo Cohen til forskning.no.  Han er medforfatter på det nye studie som er publiceret i Journal of Clinical Oncology .

»Tidligere studier af bryst-og nyrekræftpatienter har vist en mindre nedgang i kortisolniveauet, så disse patientgrupper netop ikke oplever denne nedgang i ved sengetid og det giver dem dårligere chancer for overlevelse,« fortsætter han. Til daglig er han tilknyttet MD Anderson Cancer Center ved University of Texas, USA.

Det nye studie viser, at selv enkle strækøvelser fra yoga kan mindske træthedsfølelsen en del, hvilket støtter op om tidligere fund. Resultaterne peger også på, at yoga, som både omfatter åndedrætsøvelser, afspændingsteknikker og meditationsøvelser, kan give flere andre positive effekter. Herunder øget funktionsevne i hverdagen, generelt oplevet forhøjet livskvalitet, og bedre kontrol med kortisol-niveauerne i kroppen.

Især det sidste er vigtigt, da det tyder på, at et forhøjet kortisolniveau i løbet af dagen kan forringe chancerne for at blive rask af kræftsygdommen, påpeger forskere.

Det er amerikanske og indiske forskere som har gennemført undersøgelsen ved blandt andet at undersøge spytprøver fra patienterne og gennemføre interviews med patienterne.

Læs også:

Screening forhindrer ikke agressiv brystkræft

Du er slave af din døgnrytme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer

tib
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.