Forskere vil finde kur mod hyperseksualitet
11 april 2014

KORT NYT UDLAND:

Hyperseksualitet lyder lidt komisk, men det er det langt fra for dem, der lider af det. Den betyder nemlig at patienten er unaturligt meget optaget af sex. Så intenst, at det går voldsomt ud over deres dagligdag.

Tilstanden er ikke særlig godt undersøgt, men det bliver der rådet bod på nu. Psykolog Katarina Öberg og professor Stefan Arver fra Karolinska Instituttet i Stockholm er gået i gang med en undersøgelse af fænomenet. Det fremgår af en omtale på instituttets hjemmeside

Til den problematiske seksualitet kan også høre uønskede tanker, seksuelle fantasier om børn eller uvelkommen adfærd, som for eksempel hyperseksualitet, hvor patienten bliver helt opslugt af seksuelle handlinger som for eksempel at onanere ti gange om dagen eller bruge det meste af sin vågne tid til at se pornofilm.

»Hyperseksualitet er ikke drevet af lyst, men af angst, De seksuelle handlinger udføres for at dæmpe tilbagevendende, kraftig angst, og egentlig bliver det først problematisk, hvis det får negative konsekvenser for individet eller omgivelserne, « fortæller Stefan Arver som mener, at hyperseksualitet er en risikofaktor når det drejer sig om at begå seksuelle overgreb og voldshandlinger.

De fleste af dem, der søger hjælp på Center for Andrologi og Sexualmedicin har ikke begået noget kriminelt, men kommer frivilligt for at få hjælp til at komme ud af deres tvangstanker og opførsel, som de selv føler er forkert

De to forskere vil undersøge og behandle 120 hyperseksuelle personer. De vil blandt andet modtage kognitiv gruppeterapi for at få styr på deres opførsel. Målet er at udvikle et internetbaseret, effektiv behandling mod hyperseksualitet.

Studiet bliver klar i løbet af næste år, men de første samtaler med deltagerne er lavet:

»Næsten alle af deltagerne er blevet kraftigt mobbet, enten som børn eller voksne. Behandlingen går ud på at lære patienterne at håndtere deres angst på en anden måde end via seksualiteten, « siger Stefan Arver.

Læs også:

Forelskelse er en tvangstanke

Danske forskere skal udforske vores seksualitet 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

tibl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.