Forskere: Vi foretrækker dominante ledere under krig
13 februar 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Hvis du skal i krig, så viser dansk forskning, at du foretrækker en dominant ledertype, men hvis du til gengæld er i en storm på havet, så foretrækker du en blid ledertyper som kaptajn, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne i studiet har undersøgt, hvad der gør, at vi vælger stærke ledertyper i nogle situationer frem for nogle mere milde ledertyper i andre situationer. Det handler om kontekst, er konklusionen i studiet.

Studiet viser, at når du står over for en ydre fjende, så vil mennesket automatisk udpege en leder, der udstråler dominans i måde at agere på og i sine fysiske træk, såsom firkantet kæbeparti og pjuskede øjenbryn. Hvis den ydre fjende er naturskabt, for eksempel en storm ude på havet, så foretrækker mennesket dog en mere blid leder med bløde ansigtstræk for at skabe en god social stemning ombord på skibet.

Ifølge forskerne er grunden til, at vi under stormen vælger en blid ledertype er, at lederen alligevel ikke kan gøre noget ved den ydre ‘fjende,’ og så kan man ligeså godt have en leder, der skaber god stemning ombord på skibet. Ifølge studiet kalder konflikt mennesker imellem dog altid på en dominant leder.

Vores præferencer af vores leders udseende og måde at agere på handler derfor om kontekst, lyder det fra forskerne.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Evolution and Human Behavior.
 

Læs også:

En leder skal turde skifte hest for at gå nye veje

Macho-dørmænd bliver udfordret af 'pæne drenge'

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.