Forskere: Stop kemoterapi til de mest kræftsyge
Kilde: 
29 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Når den sidste tid nærmer sig for en kræftpatient, begynder kræftbehandlingen at blive en afvejning af livskvalitet og levetid. De skadelige bivirkninger ved kemoterapi kan ende med at blive så voldsomme, at de opvejer den positive effekt ved at bekæmpe kræften.

Og faktisk er der ingen gevinst i livskvalitet ved at kemobehandle meget syge mennesker, der er uafvendeligt og snarligt døende af kræft, siger amerikanske forskere fra blandt andet Weill Cornell Medical College i New York i et nyt studie. Det skriver MedPage Today.

»Således lader kemoterapi til at bidrage direkte til forværret livskvalitet, formentligt igennem skadelige og giftige effekter, som hæmmer livskvaliteten hos de, der til at begynde med har det godt,« skriver forskerne i deres studie, der er puliceret i tidsskriftet JAMA Oncology.

Forskerne undersøgte behandlingsforløbet for 312 meget kræftsyge patienter, hvoraf 158 modtog kemoterapi. I gennemsnit levede patienterne i 3,8 måneder, efter studiet begyndte, men forskerne kunne ikke se en forbedring i overlevelsen for de patienter, der havde modtaget kemoterapi i de sidste måneder, inden de døde.

Til gengæld opdagede forskerne, at de patienter, der havde modtaget kemoterapi, havde fået den største forringelse i deres livskvalitet. Værst var det for dem, der på trods af deres sygdom, havde haft den største livskvalitet. De oplevede nemlig den største forringelse i livskvalitet på grund af kemoterapien.

»Dette er en klar opfordring til kræftforskere såvel som individuelle læger, og for vores profession generelt, til at vise vejen ved at begrænse brugen af ineffektiv terapi og at sikre et fokus på palliativ behandling og lindring af symptomer igennem sygdomsforløbet,« konkluderer American Society of Clinical Oncology i en officiel udmelding.

Læs også:

Er kemoterapi behandling i Danmark sikker?

Kemoterapi med strøm er 300 gange så effektivt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.