Forskere: Sådan halverer vi dødsfald af kræft
20 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere har konkluderet, hvordan vi ganske simpelt kan undgå halvdelen af alle dødsfald, som i dag skyldes kræft.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men løsningen skyldes ikke en ny mirakelmedicin, i stedet er der tale om god gammeldags viden om livsstil, som skal bruges forebyggende. Det skriver Washington Post.

Et nyt studie viser nemlig, at vi ifølge nye estimater kan undgå halvdelen af alle dødsfald, samt forhindre nye tilfælde af kræft med mellem 40 til 60 procent, hvis vi:

  • Ikke ryger
  • Drikker i moderate mængder
  • Opretholder en sund kropsvægt
  • Dyrker motion

»Vi har allerede set nogle nedgange af dødelighed fra kræft - den store nedgang i lungecancer skyldes en øget indsats for at stoppe rygning. Selv mens vi opdager nye ting, så bør det ikke stoppe os i at handle på den viden, vi allerede har, « siger Siobhan Sutcliffe, der er lektor på afdelingen for folkesundhed ved Washington University i St. Louis, USA, der ikke var en del af studiet, til Washington Post.

For at finde frem til estimaterne fulgte forskerne over ti tusind mænd og kvinder i sundhedssektoren, der angav forskellige livsstilsvaner.

De blev opdelt i to grupper: en lavrisiko-gruppe, der ikke røg, drak en genstand om dagen for kvinder - og to for mænd, opretholdt en sund kropsvægt ud fra BMI, og dyrkede 2,5 timers moderat motion om ugen. Dem der ikke overholdt samme kriterier røg i den anden gruppe.

Her sammenlignede forskerne antal af kræfttilfælde og dødsfald af kræft mellem grupperne og fandt ud af, at en sund livsstil kunne have en stor effekt på visse kræfttyper.

Størstedelen af tilfælde af lungekræft afhang ag livsstil, hvor også mere end en femtedel af  tyktarmskræft, kræft i bugspytkirtlen og nyrekræft skyldtes livsstil.

Herefter projekterede forskerne resultaterne ud på den amerikanske befolkning, hvor de fandt endnu større proportioner af kræfttilfælde, som potentielt kunne forebygges gennem livsstilsændringer.

For kvinder estimerede de, at 41 procent af kræfttilfælde og 59 procent af dødsfald kunne forhindres. For mnd kunne 63 procent af kræfttilfælde og 67 procent af dødsfald forhindres.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet JAMA Oncology.

Læs også:

2 ud af 3 kræfttyper kan ikke undgås med sund livsstil

Intens træning hæmmer kræfttumorers vækst

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.