Forskere: Regnskoven i Amazonas kan miste evnen til at optage CO2
Kilde: 
19 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Den enorme regnskov i Amazonas, der strækker sig ind over flere lande på det latinamerikanske kontinent, er ifølge et studie ved at miste evnen til at optage CO2 i atmosfæren. Det skriver Sciencemag.com.

Forskerne i studiet har siden 1983 observeret 321 specifikke områder i Amazonas, hvilket, ifølge forskerne, er den største og længste overvågning af træer i de tropiske egne nogensinde. I deres undersøgelser målte de blandt andet diameteren og den totale biomasse af træerne.

Resultaterne i studiet viser blandt andet, at efter et årti med stilstand, så er selve væksten af træerne i regnskoven nu faldende, hvilket overrasker en af forskerne bag studiet.

»Det er en paradoksal effekt af Jordens stigende koncentration af CO2 i atmosfæren. Normalt tilskynder en høj koncentration af CO2 træ-vækst. Træerne vokser godt nok hurtigt, men den hurtige vækst betyder, at de dør unge. De investerer ikke energi i forsvar mod sygdomme og kan derfor blive syge og dø,« siger biolog Roel Brienen fra University of Leeds i England til Sciencemag.com.

Forskerne er nu bekymrede over, at den stigende dødelighed blandt træerne i Amazonas leder til en nedbrydning af skoven.

»Politikerne burde være mere opmærksomme på regnskovens skrumpende globale rolle som CO2-optager. Skovene gør os en kæmpe tjeneste, men vi kan ikke stole på dem for at løse problemet med CO2. Det vil blive mere nødvendigt at reducere udsending af CO2 verden over for at stabilisere vores klima.« siger biolog Oliver Phillips fra University of Leeds til Sciencemag.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Læs også:

Fældning af regnskov giver kun kortsigtet gevinst

NASA-video afslører CO2-koncentrationer over Jorden

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.