Forskere: Passiv rygning giver ikke kræft
20 februar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Stederne i det offentlige rum, hvor vi må ryge, er begrænsede, så risikoen for passiv rygning kan minimeres.

Men nu peger amerikanske forskere på, at der ikke er en egentlig forbindelse mellem passiv rygning og lungekræft. Det skriver Journal of the National Cancer Institute.

»Det faktum, at passiv rygning muligvis ikke er stærkt forbundet med lungekræft, peger på, at der er behov for at finde andre risikofaktorer, der kan lede til sygdommen hos ikke-rygere,« siger Ange Wang medicinstuderende ved the Stanford University, der præsenterede studiet i 2013 for American Society of Clinical Oncology i Chicago.

Forskere fra Stanford og andre forskningscentre har undersøgt mere end 76.000 kvinder, der har været udsat for passiv rygning i barndommen, i hjemmet og på arbejdet.

De kunne påvise en stærk forbindelse mellem rygning og lungekræft, men ifølge Journal of the National Cancer Institute fandt de ingen forbindelse mellem passiv rygning og lungekræft.

Kun 901 af de godt 76.000 deltagere udviklede lungekræft i en periode på 10,5 år.

Det eneste form for eksponering, der ifølge forskerne kan give en forhøjet risiko for udvikling af lunge kræft, er, hvis man bor i samme hus med en ryger i 30 år eller mere.

Resultaterne er endnu ikke publiceret i et tidsskrift. 

Læs også:

Passiv rygning: er det virkelig skadeligt?

Passiv rygning dræber 600.000 årligt

Passiv rygning gør børn afhængige af nikotin

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.