Forskere opfinder selvrensende tøj
Kilde: 
23 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Tøjvask er for de fleste noget, der bare skal overstås, og mange har sikkert også tænkt tanken, at det ville være skønt, hvis man helt kunne slippe. Og det kan vi måske snart.

Forskere fra RMIT University i Melbourne, Australien, har opfundet en billig metode til at dyrke nanostrukturer, som kan nedbryde organisk materiale i tekstiler. Det skriver Phys.org.

Det eneste nanostrukturerne kræver er en smule lys fra enten en almindelig elpære eller sollys. Lyset gør, at nanostrukturerne, som er lavet af kobber og sølv, udsender en energiladning, der skaber varme elektroner. Elektronerne gør nanostrukturerne i stand til at nedbryde organisk materiale.

»Det gode ved tekstiler er, at de allerede har en 3D-struktur, så de er rigtig gode til at absorbere lys, som kan sætte gang i processen, der nedbryder organisk materiale. Der ligger stadig meget arbejde i det, før vi kan smide vores vaskemaskiner ud, men det her er fundamentet for en fremtid med selv-rensende tekstiler,« siger Rajesh Ramanathan, der er professor ved RMIT, til Phys.org.

Ifølge forskerne tog det mindre end seks minutter for tekstiler med nanostrukturerne at rense dem selv.

»Vores næste skridt er at teste nanostrukturerne i tekstiler med organiske materialer, der er mere relevante for forbrugerne. Det kan være pletter af tomatsovs og rødvin,« siger Rajesh Ramanathan til Phys.org.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Advanced Materials Interfaces

Læs også:

Hvorfor dufter vasketøj så godt, når det har hængt til tørre udenfor?

Her er robotten, der vasker dit tøj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.