Forskere og kokke: Sådan opnår du den perfekte velsmag
Kilde: 
02 marts 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Hvad er det egentlig der afgør, om maden smager godt? Det er forskere og kokke fra Nordic Food Lab gået sammen om at finde ud af. Det skriver smagforlivet.dk.

Hos Nordic Food Lab fandt de frem til, at velsmag kan koges ned til tre punkter:

  1.  Det umiddelbare oplevelsesniveau: Sødt, fedt og umami er smage vi kan lide fra fødslen. Resten skal man så at sige lære at holde af. Det gælder også for konsistens som eksempelvis, at noget knaser eller er cremet. Jo flere gange vi smager noget, des flere nuancer af maden kan vi identificere.
     
  2.  Det funktionelle niveau: En del af det er, at maden skal stille vores sult og give os den næring vi har brug for. Den rare følelse vi får af at få stillet sulten, kobler vi sammen med smagen maden har. På den måde kobles det fysiske behov og nydelsen sammen.
     
  3. Det refleksive niveau: Er retten godt tænkt? Ifølge Nordic Food Lab udgør idéen en vigtig del af måltidet. Her bruger de køkkenchef hos NOMA René Redzepis ret Mælkeskind med græs som eksempel. Retten består af græs, blomster og urter fra samme mark som koen, hvor mælken kommer fra, har gået.

Laver man en ret, der indeholder alle disse tre punkter opnår man altså ifølge forskerne og kokkene hos Nordic Food Lab et uimodståeligt måltid mad.

Artiklen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Flavour.

Læs også:

Nyt Nordisk oversalg: Ikke påvist, at nordisk skolemad er sundere

Nedtur for millionprojekt: Vi gider ikke lave Ny Nordisk mad

Lyde ændrer, hvordan mad smager

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer

josa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.