Forskere: Lys kan måske kurere Parkinson og Alzheimers
Kilde: 
04 november 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Svenske og polske forskere har gjort en opdagelse, som måske kan føre til ny behandling af alvorlige sygdomme som Alzheimers, Parkinsons and Creutzfeldt-Jakobs sygdom.

Det skriver Phys.org.

Forskerne har brugt et særligt laserlys, og på den måde kunne de ifølge Phys.org finde frem til nogle proteiner, som menes være årsag til de tre alvorlige sygdomme.

»Ingen har tidligere talt om kun at bruge lys til at behandle disse sygdomme. Dette er en helt ny tilgang, og vi mener, at det kan blive et gennembrud inden for forskningen af sygdomme som Alzheimers, Parkinsons og Creutzfeldt-Jakobs sygdom. Vi har fundet en helt ny måde at opdage disse strukturer kun ved hjælp af laserlys,« siger Piotr Hanczyc fra det svenske Chalmers tekniska högskola.

Ifølge Phys.org mener forskerne, at det er særlige protein-aggregater, som forårsager Alzheimers, Parkinsons and Creutzfeldt-Jakobs sygdom. 

Hvis disse aggregater bliver fjernet, så er sygdommene i princippet kureret, men ifølge Phys.org har problemet hidtil været, at forskerne ikke har kunnet detektere og fjerne de særlige protein-aggregater.

Ved hjælp af multifoton-laseren kan forskerne nu skelne protein-aggregaterne fra kroppens velfungerende proteiner, skriver Phys.org.

Den nye undersøgelse er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Photonics.

Læs også:

Sensationelle Alzheimers-resultater møder skepsis

Parkinsons spreder sig hurtigere end hidtil troet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.