Forskere: For lidt søvn øger din risiko for at blive forkølet
Kilde: 
01 september 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Det er ikke nogen nyhed, at det er vigtigt for din krop, at du får tilstrækkeligt med søvn. På Videnskab.dk kan du blandt andet læse om, at søvn måske bremser skizofreni, Alzheimer og ADHD, og at en god nats søvn kan være vigtig for kvinders sexlyst.

Nu viser amerikanske forskere fra blandt andet University of California i et studie af 164 forsøgspersoner, at søvn også kan nedsætte din risiko for noget så uskyldigt som en almindelig forkølelse. Det skriver forskning.no.

»Kort søvn var vigtigere end nogen andre faktorer for at forudsige deltagernes sandsynlighed for at blive forkølet,« siger søvnforsker Aric Prather fra University of California i en pressemeddelelse ifølge forskning.no.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Sleep.

Forud for studiet gennemgik forsøgspersonerne to måneders helbredsundersøgelser, interviews og spørgeskemaer, der skulle afsløre alle de faktorer, der måske kunne øge risikoen for, at de blev syge.

Det gjaldt for eksempel ting som stress, temperament, rygevaner og alkoholforbrug.

Forskerne overvågede samtidig forsøgspersonernes søvn, og sprøjtede til sidst forkølelsesvirus direkte op i næsen på dem for at se, om de blev syge af det.

Resultatet var slående: De forsøgspersoner, der sov mindre end seks timer om natten, havde fire gange større risiko for at blive forkølede, sammenlignet med dem, som sov over syv timer om natten.

»Det spillede ingen rolle, hvor gamle folk var, deres stressniveau, race, udnannelse eller indtægt. Det spillede ingen rolle, om de var rygere. Med alle disse ting med i beregningerne, gik søvnen statistisk set alligevel af med sejren,« fortæller  Aric Prather i pressemeddelelsen ifølge forskning.no

Læs også:

Sådan løser du dine søvnproblemer

Hjerneforsker: Derfor er søvn så vigtig

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.