Forskere forhindrer kræft i at sprede sig
25 januar 2013

Hvis man får en kræftdiagnose er det man frygter mest, at kræftcellerne spreder sig til andre dele af kroppen. Denne proces kaldes metastasering og tegner sig for over 90 % af dødsfaldene blandt kræftpatienter.

Forskere på Københavns Universitet har fundet et nyt våben i kampen mod metastasering, da de har påvist at enzymet, Lysyl Oxidase (LOX), kan øge spredningen af kræft. Ved at hæmme enzymaktiviteten af LOX, kan forskerne hæmme spredningen af kræftceller i en model for brystkræft, skriver Københavns Universitet.

»Når vi hæmmer aktiviteten af LOX i vores kræft modeller, kan vi reducere spredningen af kræftceller markant. Dette tyder på, at en behandling hvor man blokerer LOX, kan holde  mikromiljøet ”sundt” og derved formindske spredning af kræftceller til andre organer,« siger lektor Janine Erler fra BRIC, som har ledet forskningen.

Hos mennesker dannes LOX enzymet, når der opstår vævskader og kronisk betændelse i vores organer. De nye fund fra Janine Erlers forskningsgruppe viser, at vedblivende skader på lunger og lever resulterer i et ”arret” mikromiljø, som gør det lettere for brystkræftceller at sprede sig til disse organer.

I øjeblikket udvikles kræftbehandlinger mod LOX Baggrunden er at man i nogen tid har vidst at mængden af LOX er forhøjet i kræftmetastaser, men dog ikke hvorfor. Resultaterne fra Janine Erlers gruppe er de første som viser, at LOX fremmer kræftspredning ved at forårsage strukturelle ændringer i organernes mikromilø når der sker skader på et organ.

Det næste skridt for forskerne er at dykke dybere ned i de underliggende mekaniser som kæder ar-dannelse og spredning af kræft sammen, samt at teste deres fund i andre kræftmodeller, såsom mave- og tarmkræft.

Resultaterne er netop udgivet i det internationale tidsskrift Cancer Research (Cox et al, Cancer Research January 23, 2013). Arbejdet blev påbegyndt på Institute of Cancer Research UK og færdiggjort på BRIC og er støttet med  bevillinger fra Cancer Research UK og Novo Nordisk Fonden.

Læs også på Videnskab.dk

Brystkræft: Gen hos mænd giver ny viden

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.