Forskere finder "tektonisk glidecreme"
Kilde: 
18 februar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere har hidtil troet, at de tektoniske plader – de stive plader jordskorpen er delt op i – lå direkte på den underliggende kappe. Men nu viser det sig, at de faste plader glider rundt på et lag af mere letflydende materiale – en slags tektonisk glidecreme. Studiet er publiceret i Nature.

»Idéen om, at Jordens overflade består af en mosaik af plader i bevægelse, er et veletableret videnskabeligt paradigme, men det har aldrig stået klart, præcis hvordan pladerne bevæger sig rundt,« siger én af det internationale forskningsholds geofysikere Tim Stern fra Victoria University i Wellington til Physics World.

Det internationale forskerhold blev derfor meget overraskede, da de opdagede det ekstra lag under pladerne. Deres eget bud er, at det er en pærevælling af sten, smelteis og vand.

En blanding der kunne gemme på forklaringen på, præcis hvordan de tektoniske plader bevæger sig rundt på kloden.

Forskerholdet gjorde deres opdagelse ved at måle på seismiske bølger, der kom rejsende 100 kilometer fra Jordens dyb - skabt af eksplosioner fra dynamit, som forskerne have gravet ned.

Læs også:

Pladen under Indien og Australien er ved at knække

Forskere opdager tusinder af bjerge på havbunden

Fascinerende radarbilleder: Så smukt kan et jordskælv se ud

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

il

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.