Forskere er tættere på at finde hjernens musikkammer
Kilde: 
12 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Bryllupper, break ups, ferier eller fredag aften. Uanset humør, stemning og tidspunkt spiller musik en vigtig rolle i menneskers liv.

Derfor har videnskaben længe ledt efter en form for musikkammer i den menneskelige hjerne, som er dedikeret til at registrere og fortolke musikkens toner og signaler. Dog uden større held.

Men i et nyt studie publiceret i tidskriftet Neuron, er det lykkedes forskere at identificere nervebaner i hjernen, som næsten udelukkende reagerer på lyden af musik. Det skriver NY Times.  

Uanset hvilken musik det drejer sig om - hvad end det er Bach, hardcore hip-hop eller sprød jazz - reagerer en særlig gruppe af neuroner i lytterens hjernebark, har forskerne vist med matematiske analyser af hjernecellerne.

Andre lyde som hundegøen, en dyttende bil eller et toiletskyl får derimod ikke de musikalske neuroner til at reagere.  

»Hvorfor har vi musik? Hvorfor nyder vi det så meget og får lyst til at danse, når vi hører det? Hvor tidligt i vores udvikling kan vi registere denne særlige følsomhed over for musik, og ændrer den sig med erfaring? Det er den slags virkelig spændende spørgsmål, vi nu kan begynde at tage fat på,« siger Nancy Kanwisher, som er professor i neurovidenskab ved Massachusetts' Institut for Technology og en af hovedforfatterne bag det nye studie, ifølge NY Times

I studiet lyttede 10 forsøgspersoner til 165 korte lydklip af to sekunders varighed hver. Nogle var hverdagslyde såsom latter, klirren af bestik, knitren fra en pejs eller vindsus. Andre var små musikstykker.

Beregninger på forsøgspersonernes hjerners respons på lydene viste, at de kunne inddeles i seks mønstre. Det ene blev registreret som et neuronalt 'hot spot' i den høremæssige del af hjernebarken og kunne tydeligt knyttes til alle musikstykkerne.  

Læs også:

Svært ved at falde i søvn? Lyt til et stykke musik

Er musiksmag medfødt?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.