Forskere: Ekstremt sjældent, at folk får giftige mængder D-vitamin
Kilde: 
04 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Fra tid til anden har det lydt – blandt andet på Videnskab.dk – at et kraftigt forhøjet niveau af D-vitamin i kroppen kan være farligt eller måske ligefrem dødeligt.

Nu antyder en amerikansk undersøgelse, at det kun sker meget sjældent, at mennesker kommer op i så farlige doser. Ud af 20.000 målinger i en stor befolkningsgruppe, havde 8 procent et D-vitamin-indhold i blodet på over 125 nmol/L – hvilket ifølge sundhed.dk er et acceptabelt niveau for de fleste mennesker og er optimalt for folk med knogleskørhed eller nyresygdom.

Kun 1 procent havde et niveau på over 250 nmol/L – hvilket efter de danske anbefalinger kan være et giftigt højt niveau.

Kun en enkelt gang i de 10 år, forskerne har undersøgt, stødte de på et tilfælde af decideret D-vitamin-forgiftning, rapporterer de i en pressemeddelelse, gengivet af ScienceDaily. En ældre amerikaner havde trodset anbefalingerne om dagligt at spise 4.000 ’internationale enheder’ (IU) D-vitamin (det svarer til 100 mikrogram) og havde i stedet slugt 50.000 IU – 1.250 mikrogram. Patienten lå på et D-vitamin-niveau på hele 910 nmol/L.

Forskerne fra Mayo Clinic i USA understreger, at læger skal følge deres patienters brug af D-vitamin, så de holder sig fra at spise farligt store mængder. Men de pointerer samtidig, at det er vigtigt, at folk med lave niveauer af D-vitamin spiser tilskud, og at det ser ud til, at der skal en hel del D-vitamin-tilskud til, før man kommer op på farlige doser.

»Det her er klart bevis for, at D-vitamin-forgiftning er én af de mest sjældne medicinske forekomster, og at det typisk skyldes bevidst eller utilsigtet indtag af ekstremt høje doser,« skriver Michael F. Hollick, professor i medicin, fysiologi og biofysik ved Boston University School of Medicine – i en leder, der ledsager beskrivelsen af forskernes arbejde i Mayo Clinics egen ’Mayo Clinic Proceedings’.

Forskernes analyserede data indsamlet mellem 2002 og 2011 blandt patienter i Rochester Epidemiology Project; en statsstøttet indsamling af sundhedsoplysninger på det meste af en lokal befolkning.

Ifølge pressemeddelelsen viser undersøgelsen også, at:

  • patienter med over 125 nmol/L i blodet ikke havde forøget risiko for at have for meget kalk i blodet
     
  • især kvinder over 65 havde høje niveauer af D-vitamin, hvilket stemmer fint overens med, at den gruppe tit får besked på at spise D-vitamin-tilskud, samt at
     
  • et stigende antal mennesker havde et niveau af D-vitamin på over 125 nmol/L – fra 9 ud af 100.000 i 2002 til 233 ud af 100.000 i 2012.

Dit D-vitamin-indhold bliver i øvrigt også påvirket af andet end tilskud. Fed fisk som makrel og laks er sammen med sollys vigtige kilder.

Læs også:

For meget D-vitamin kan måske skade dit hjerte

Vi har brug for mere D-vitamin end hidtil antaget

Hvor kommer vitaminerne i pillerne fra?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Notitsen blev rettet 5. maj kl. 8.55 - alle angivelser fra den amerikanske undersøgelse var sat 2,5 gange for lavt. Beklager fejlen.

th

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.