Forskere dyrker transistorer på tre atomers tykkelse
Kilde: 
30 april 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

En ny type transistor vokser frem igennem en kemisk proces i et laboratorie i stedet for at blive bygget. Det nye materiale baner vejen for fremtidens fleksible elektronik, da det er fleksibelt og potentielt kan integreres i todimensionelle overflader. Det skriver nature.com.

Det nye transistormateriale bliver produceret i plader, der er 10 centimeter i diameter og blot 3 atomer tykt. Materialet består af et enkelt lag af atomer af typen 'transition-metal dichalcogenides' (TMD) imellem to lag af kalkogenatomer, som for eksemepl svovl eller selenium. Resultatet er publiceret i tidsskriftet Nature.

De ultratynde transistorer er et »strålende ingeniørmæssigt pragtværk,« siger professor Phillip Kim fra Harvard Universitet.

Transistorpladerne er 100 millioner gange større i længden end i tykkelsen, og tests har vist, at de fremdyrkede transistorer er funktionelle i 99 procent af tilfældende. 

Resultatet viser, at TMD-atomer potentielt kan bruges i moderne computere, og nogle forskere mener, at det potentielt kan åbne vejen for helt nye former for elektronik.

»Mange menesker tror på, at TMD-monolag kan revolutionere elektronikken, men indtil nu har folk kun lavet individuelle apparater, hvor det er nemmere at producere flotte resultater,« siger professor Georg Duesberg fra Trinity College Dublin. 

Læs også:

Danske kemikere bygger transistor af molekyler

Verdens lettetse materiale opdaget

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.