Forskere: Du kan med god vilje flygte fra en supervulkan i udbrud
Kilde: 
09 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Under nationalparken Yellowstone ligger der en vulkan og slumrer. En supervulkan. Og hvis den skulle finde på at gå i udbrud, mens du er i nærheden, så fortvivl ej.

Forskere fra University of Buffalo i New York har regnet på tallene og fundet ud af, at der faktisk er muligt at flygte. Det skriver Livescience.com.

»Jeg vil ikke anbefale, at man for sjov prøver at flygte fra en vulkan i udbrud, men der er nogle få af os, som vil være i stand til det,« siger Greg Valentine, der vulkanolog ved University of Buffalo i New York, til Livescience.com.

Forskerne har analyseret aske og sten fra en supervulkan, der gik i udbrud i Arizona for 18,8 millioner år siden. Ved at putte størrelsen på stenene og deres placering ind i en model, kunne forskerne regne ud, hvor hurtigt asken og stenene spredte sig under udbruddet.

Den dødbringende aske, også kendt som en pyroklasitsk strøm, havde ifølge forskerne en hastighed på omkring 16 – 72 kilometer i timen, hvilket ville være svært at løbe fra, men det ville være nemt nok i bil, påpeger forskerne.

Der er dog målt hastigheder på pyroklastiske strømme på omkring 480 kilometer i timen.

»Det er virkelig interessant, hvordan du kan have sådan et massivt udbrud der producerer de her langsomme strømme. De kan stadig ødelægge et stort område, men de er langsomme og koncentrerede,« siger Greg Valentine til Livescience.com.

Det er dog ikke alle forskere, der køber præmissen om, at man kan flygte fra en vulkan i udbrud.

»Jeg tænker, at deres hypotese er mere problematisk end forklarende,« siger Charles Ferguson, der er geolog ved Arizona Geological Suvey, til Livescience.com.

Forskernes resultater er publiceret i Nature Communications.

Læs også:

Hvornår går Yellowstones supervulkan i udbrud igen?

Supervulkanen under Yellowstone vokser

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.