Forskere: Den nærmeste klippeplanet uden for solsystemet er en 'super-Jord'
Kilde: 
31 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Vores nærmeste Jord-lignende nabo uden for solsystemet hedder HD219134b og befinder sig blot 21 lysår borte, fortæller et internationalt forskerhold, der blev ledet fra Galileo National Telescope på De Kanariske Øer. Det skriver phys-org.

Planeten er foreløbigt den planet, der er nærmest sin stjerne, når den passerer foran stjernen. Faktisk bruger HD219134b kun tre dage på at nå hele vejen rundt om sin stjerne, hvilket som bekendt tager et år her på Jorden. Det gør den nye planet til en guldgrube for forskerne.

»Disse passerende systemer er særligt interessante ved det, at de tillader os at karakterisere planetens atmosfære [ved at studere] lyset fra stjernen, når det passerer igennem atmosfæren,« fortæller medforfatter til studiet Stephane Udry fra University of Geneve i Schweitz.

Den nye opdagelse bliver publiceret i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics.

Den nye planets masse er 4,5 gange større end Jordens, og den er 1,6 gange større, hvilket bekræfter at planeten er en klippeplanet, ligesom vores egen Jord.

»Dens gennemsnitlige massetæthed er tæt på Jordens, hvilket muligvis også antyder en lignende sammensætning,« fortæller forskerne i en pressemeddelelse.

Til gengæld er der ikke store chancer for, at HD219134b rummer liv, da den befinder sig uden for sin stjernes beboelige zone og har en overfladetemperatur på omtrent 427 grader celcius. Det betyder, at overfladen formentlig er en smeltet masse af lava og vulkaner, hvilket giver tvivlsomme betingelser for liv.

Den nye planet er en del af et nyopdaget planetsystem med i alt fire planeter, hvoraf de tre er store klippeplaneter og alle tilhører kategorien 'super-Jord'. Planetsystemet kredser om stjernen HD219134, der kan ses med det blotte øje i stjernetegnet Cassiopeia, tæt ved Nordstjernen.

Læs også:

Fem Jord-lignende exoplaneter fundet om samme stjerne

Mest Jord-lignende exoplanet hidtil fundet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.