Forskere borer ned i krateret af dinoudslettende meteor
Kilde: 
08 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Forskere vil i denne måned prøve at bore i Chicxulub-krateret, som er krateret efter den meteor, der for 66 millioner år siden udslettede dinosaurerne og det meste andet liv på planeten. Det skriver Sciencemag.org.

Forskerne håber, at krateret vil indeholde svar på, hvordan liv kom tilbage til planeten i kølvandet på katastrofen, som førte til en af Jordens største masseudryddelser. De vil også undersøge, om krateret i sig selv kunne have været hjem for nye mikroorganismer.

Ved at bore ind i den cirkulære højderyg af det 180 kilometer brede krater håber forskerne at kunne finde ud af, hvordan sådanne cirkulære højderygge tager form.

»Chicxulub-krateret er den eneste bevarede kraterstruktur med en intakt højderyg, som vi kan få adgang til. Alle de andre er enten på en anden planet, eller også er de blevet beskadiget,« siger Sean Gulick, geofysiker på University of Texas og en af de forskere, der skal lede boreprojektet, til Sciencemag.org.

Projektet skal starte i slutningen af marts, hvor et specielt udstyret fartøj vil sejle fra havnebyen Progreso i Mexico til et punkt 30 kilometer uden for kysten. På 17 meters dybde vil båden sænke tre høje metalkonstruktioner, som skal skabe en stabil platform over vandet.

1. april vil holdet begynde at bore fra platformen. Først vil de bore gennem 500 meter kalksten, der er aflejret på havbunden. Derefter vil de tage prøver fra kernen af krateret, hvor de vil lede efter ændringer i stentyper, klassificere mikrofossiler og samle DNA-prøver.

Læs også:

Mystiske kratere skyldes formentlig metanudbrud

Dino-krater skal afsløre fortidens mysterier

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.