Forskere afviser, at evolutionen fremmer egoisme
Kilde: 
05 august 2013

Spilteoretiske studier har hidtil vist, at evolutionen fremelsker egoisme.

Nu afviser et nyt forsøg, at det er tilfældet, skriver BBC News

Forsøget bygger på det såkaldte ’prisoners dilemma game’, hvor to fanger skal vælge mellem at stikke en samarbejdspartner eller ikke at stikke vedkommende. Fangerne kan ikke informere hinanden. Kombinationen af de to fangers valg udløser forskellige straflængder.

Forskerne bag det nyeste forsøg brugte computermodel til at simulere hundredetusinder af dette spil.

Den nye computersimulering viste, at det i det lange løb ikke var nyttigt at tage det mest fordelagtige valg for en selv på bekostning af samarbejdspartneren.

Fejlen i tidligere forsøg har ifølge hovedforfatteren bag studiet Christoph Adami fra Michigan State University været, at man ikke har taget kommunikation mellem mennesker i betragtning.

»De to afhørte fanger fik ikke lov til at tale med hinanden. Hvis de gjorde, ville de lave en pagt og være fri inden for en måned. Hvis de ikke taler med hinanden, er fristelsen til at svigte den anden større,« siger forskeren til BBC News og fortsætter:

»At være egoistisk kan på kort sigt give dig en fordel, men slet ikke i det lange løb – så ville du uddø.«

Studiet er udkommet i Nature

Læs også: Er sorte mennesker for tunge til at svømme?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.