Forskere advarer: HPV-vaccination af unge kvinder er ikke 100 pct. effektiv
Kilde: 
27 september 2011

HPV-vaccination kan ikke stå alene som beskyttelse mod livmoderhalskræft, men skal suppleres med regelmæssig screening for celleforandringer i livmoderhalsen. Vaccinationen kan nemt give de unge 18-26-årige kvinder, der om kort tid får tilbud om gratis HPV-vaccination, en falsk sikkerhed, som kan få dem til at fravælge tilbuddet om regelmæssig screening for livmoderhalskræft.

Sådan lyder advarslen fra en forskergruppe fra center for epidemiologi og screening på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, ph.d.-stipendiat Bente Braad Sander, postdoc Matejka Rebolj og professor Elsebeth Lynge, skriver Dagens Medicin.

Sundhedsstyrelsen skylder redegørelse

Baggrunden for forskernes advarsel er, at daværende sundhedsminister Bertel Haarder i august meldte ud, at regeringenville udvide programmet for HPV-vaccine, så den også bliver gratis for kvinder under 26 år. Kræftens Bekæmpelse har blandt andre hilst beslutningen velkommen, fordi vaccination af alle 18-26-årige kvinder vil kunne forebygge et stort antal tilfælde af livmoderhalskræft.

Forskerne er ikke uenige i det hensigtsmæssige i at udvide HPV-vaccinationsprogrammet, men mener, at især Sundhedsstyrelsen skylder både sundhedspersonale og den øvrige befolkning en grundig redegørelse for både fordele og usikkerheder.

»Det er overordentligt vigtigt, at de unge kvinder, der nu bliver vaccineret, kender til HPV-vaccinens begrænsninger og stadig følger screeningen for livmoderhalskræft, som de første gang bliver inviteret til som 23-årige,« siger Bente Braad Sander.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.