Forsker: Skydevåben og higen efter berømmelse årsag til masseskyderier
Kilde: 
27 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Våbendebatten raser igen i USA efter at en journalist og en fotograf d. 26. august blev skudt og dræbt, mens de var i gang med at sende live-TV i den amerikanske stat Virginia.

Nu fremlægger en forsker, at det særligt er den amerikanske higen efter berømmelse og den store tilgængelighed af våben, der bærer skylden for de mange masseskyderier i USA. Det skriver LiveScience.com.

»Vi ved, at en masse attentatmænd ved massekyderier, særligt når de er unge, har indrømmet, at de virkelig gerne vil være berømte, og at dræbe er måden, de vil gøre det på,« fortæller professor i strafferet og studiets forfatter, Adam Lankford, fra University of Alabama.

Han fremlagde sine resultater ved det årlige møde for American Sociologial Association (ASA) i Chicago, men forskningen er endnu ikke blevet publiceret i et videnskabeligt tidsskrift.

USA ligger øverst, både når det gælder privat ejerskab af skydevåben, og når det gælder ønsket om at blive berømt, vurderer Adam Lankford.

Han udtrykker samtidig forundring over, at antallet af masseskyderier i USA er stigende, samtidig med at den overordnede mordrate falder.

I det nye studie sammenlignede professoren masseskyderier i 171 lande mellem 1966 og 2012. Her så han, på samme måde som i USA, at mordraten og antallet af masseskyderier ikke havde nogen sammenhæng. Det havde til gengæld masseskyderier og tilgængeligheden af våben.

»Det var ikke et chokerende resultat, men det der overraskede mig var, at det dukkede op lige meget, hvor mange eller hvilke typer af statistike test, jeg gennemløb. Det var på en måde urokkeligt,« siger Adam Lankford til LiveScience.com.

USA er hjemsted for fem procent af verdens befolkning, men 31 procent af verdens masseskyderier finder sted i USA.

Læs også:

Hvad driver terrorister?

Unge amerikanere vil have våben

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.