Forsker: Patienter kan ikke tale frit om psykisk sygdom
14 maj 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Ph.d. – studerende Agnes Ringer har undersøgt, hvordan det er at være patient i den moderne psykiatri, og hun konkluderer, at psykiatriske patienter er nødt til at overveje, hvordan de skal agere over for behandlere, for at blive taget alvorligt. Det skriver Roskilde Universitet i en pressemeddelelse.

»I løbet af feltarbejdet lærte jeg, at der var potentielle risici for patienter ved at tilkendegive ukonventionelle forståelser af deres problemer. Patienter, der sagde, at de ikke var syge, eller hvis egne forklaringer på deres situation afveg meget fra psykiatriske definitioner, fik ofte deres fortællinger afvist som tegn på ’manglende sygdomsindsigt’. De patienter, der fik det prædikat, blev ofte betragtet som usamarbejdsvillige, problematiske eller meget syge,« siger Agnes Ringer i pressemeddelelsen.

Ifølge Agnes Ringer handler det for patienter om at lære normerne og forventningerne på institutionen at kende, så de kan agere i overensstemmelse med dem. Hvis det ikke lykkes, risikerer de ikke at blive taget alvorligt.

»Når patienternes udsagn skal ’pakkes ind på en særlig måde’ risikerer psykiatrien, at patienter i det kliniske møde lærer at bortcensurere, skære fra eller udelukke vigtige dele af deres oplevelser. Dette er problematisk, da netop disse uudtalte indsigter kan være vigtige for personalet i arbejdet med at hjælpe patienterne på mod bedre,« siger hun i pressemeddelelsen. 

Læs om Agnes Ringers ph.d.-afhandling her

Læs også: 

Forskere: Hospitaler og psykiatri behandler patienter for overfladisk

Dødsfald blandt psykisk syge skal undersøges nærmere

Psykisk syge hjælpes godt på vej med intensiv opfølgning

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.