Forsker: Dovenskab står ikke bag unges øgede sygefravær
Kilde: 
09 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Tallene taler deres tydelige sprog - øgningen af sygefravær på job er stadigt stigende i de yngre aldersgrupper mellem 20 og 29 år. Men stigningen skyldes ikke dovenskab, skriver forskning.no.

»Det er i helse og omsorgssektoren vi ser det største sygefravær,« siger Line Krane, der er ph.d.-stipendiat ved Det Helsevitenskapelige fakultet på UiT i Norge, til forskning.no.

Hun har set nærmere på sygefraværet i denne sektor, og hendes forskning viser, at sygefraværet blandt 20-29 årige steg fra 10,6 procent i 2004 til 14,7 procent i 2008 i Norge.

»Det er en stor stigning,« siger hun til forskning.no.

Hun så også på sygefraværet i Danmark i samme periode, der også steg fra 6,7 procent til 10,3 procent for samme aldersgruppe.

Line Krane mener dog ikke, at denne stigning skyldes dovenskab:

»Jeg synes, det er meget moraliserende at sige, at de yngre er blevet mere dovne, for jeg tror, de yngre i dag har mere pres på sig. Jeg synes, at vi i stedet for at være moralister, bør se på de strukturelle ændringer. For sygefravær blandt unge er et fænomen, som ikke bare gælder i Norge og Danmark, men også i flere andre europæiske lande,« siger hun til Forskning.no.

Det er dog heller ikke hos de unge, at sygefraværet er højest, men det er her, stigningen er størst. Den største årsag til sygefravær er muskel og skelet-sygdomme med 35 procent, men også psykiske lidelser spiller en stor rolle med 15 procent af fraværet.

Læs også:

Unge sover mindre end nogensinde før

Nye perspektiver på stress i arbejdslivet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.