Forsker: Danskere lyver om kultur-forbrug
Kilde: 
14 november 2012

En stor undersøgelse af danskernes kulturvaner kritiseres nu for at videregive et fordrejet billede af befolkningens teaterforbrug.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort af Kulturministeriet sidste uge, konkluderede ellers, at danskerne har en voksende kulturel appetit, skriver politiken.dk.

Men tallene kan kun forklares ved, at de adspurgte har pyntet på sandheden, mener Stig Jarl, lektor i teatervidenskab og fagleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, der har efterprøvet tallene på teaterområdet.

»Der er ingen sammenhæng mellem de tal, som de adspurgte i undersøgelsen angiver, og det antal billetter, der er solgt, og den uoverensstemmelse kalder jeg at lyve«, siger forskeren.

Kulturen lever

Tallene i undersøgelsen 'Danskernes kulturvaner 2012', som er lavet af Epinion og Pluss Leadership, svarer til, at vi aflagde 9,3 millioner besøg i de danske teatre det seneste år, pointerer han.

Det er mere end fire gange så meget, som Danmarks Statistik rapporterer. Her registrerede man i sæsonen 2010/2011 ca. 1,9 millioner teatertilskuere.

Undersøgelsens konklusioner om den positive udvikling i danskernes kulturforbrug blev efter offentliggørelsen refereret i danske dagblade og på tv, hvor kulturminister Uffe Elbæk (R) på baggrund af resultaterne konkluderede, at »kulturen har det rigtig godt«, og at undersøgelsen ville få betydning for hans »kulturelle sigtepunkter«.

Kulturministeriet ønskede i tirsdag ikke at kommentere kritikken.

LÆS OGSÅ: Reklame og kunst går til stregen - og lidt over

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.