Forsker: Danskere har en særlig modvilje mod muslimer og islam
Kilde: 
25 oktober 2013

KORT NYT FRA DANMARK:

Indvandrere skal have de samme rettigheder som os andre, mener danskerne generelt. Der skal være lige muligheder for arbejde og sociale ydelser, men når det kommer til religiøse symboler, så træder næsten hver tredje dansker fra, skriver Berlingske

Tallene kommer fra en ny undersøgelse foretaget ved Aarhus Universitet, som skulle måle danskernes tolerance over for invandrere. Undersøgelsen er foretaget blandt 1.929 danskere mellem 18 og 76 år, som hverken er første- eller andengenerationsindvandrere, ifølge Berlingske.

29 procent af de adspurgte mener, at muslimske tørklæder og slør bør forbydes i det offentlige rum, og 14 er delvist enige i, at de religiøse symboler bør forbydes, skriver Berlingske.

Ifølge forskeren bag undersøgelsen, Jens Peter Frølund Thomsen, der er lektor ved Aarhus Universitet, så tyder de nye tal på, at danskerne har et splittet forhold til muslimske indvandrere.

»Når det handler om adgang til sociale ydelser og den slags, har danskerne ikke noget imod indvandrere. Men når det handler om muslimske symboler, og det handler om islam, så bliver det straks mere vanskeligt. Spørger du til emner om muslimer i stedet for om indvandrere generelt, får du nogle stærkere svar. Det tyder på, at der er en særlig aversion over for muslimer og islam – eller i hvert fald over for deres ret til at praktisere denne her religion,« siger han til Berlingske.

Ifølge Berlingske mener Jens Peter Grølund Thomsen, at det kan skyldes, at de fleste danskere ikke har noget imod et multietnisk samfund, men at de samtidig ikke ønsker et multikulturelt samfund.

Læs også:

Indvandrer-kontakt i folkeskolen har ringe betydning for tolerancen

Moderigtige muslimer på Nørrebro

Danmarks første bønder var indvandrere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ks

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.