Forhistoriske vægte skal fortælle om handel i bronzealderen
23 marts 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Når arkæologer laver udgravninger, er der ofte en genstand der bliver overset – nemlig vægte. Det skal være fortid, for et nyt forskningsprojekt skal forsøge at kaste lys over vægtes betydning for handelen i bronzealderens Europa og Asien. Det skriver Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet i en nyhed.

»Mine egne foreløbige undersøgelser har vist, at vægte og præcis værdifastsættelse var meget mere udbredt i bronzealderens Europa og Asien, end vi hidtil har troet – og at brugen af vægte hurtigt spredte sig over store geografiske områder. Det viser, at vægte og værdifastsættelse var ekstremt vigtige for bronzealderens økonomi og handel,« forklarer arkæolog Lorenz Rahmstorf, som er leder af det nye forskningsprojekt, i nyheden.

Ved hjælp af 3D-rekonstruktioner og statistik vil forskerne forsøge at sammenligne de vægte, der blev brugt i forskellige regioner. På den måde kan forskerne se, om der har været brugt samme vægtenheder.

»Hvis de gjorde, vil det være et bevis på, at der var meget intensiv samhandel mellem europæiske og asiatiske kulturer. Det er noget, vi arkæologer har haft en mistanke om længe, men vi har bare ikke været i stand til at dokumentere det før,« siger Lorenz Rahmstorf.

Projektet Weight metrology and its economic and social impact on Bronze Age Europe, West and South Asia er blevet tildelt en såkaldt ERC Consolidator-bevilling på 14 millioner kroner. Projektet bliver forankret på Københavns Universitet.

Læs også:

Uld var bronzealderens hårde valuta

Helleristninger indikerer international handel med middelhavslandene

Danske gravfund afslører: Bronzealder-krigere var forfængelige

Christian 4.'s guldmønter fundet i Nordsjælland

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

josa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.