Forhistorisk krokodille opkaldt efter Ringenes Herre-monster
Kilde: 
03 juni 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

I Morias miner finder Frodo, Gandalf og resten af Ringens Broderskab helvedesmonstret balroggen i J.R.R. Tolkiens roman 'Ringenes Herre'.

På samme måde som balroggen, der er blevet vækket af sin søde søvn efter millioner af år, har forskere fra Florida Museum of Natural History fundet fire fossiler fra en monster-krokodille dybt i kulminer i det nordlige Columbia.

Krokodillen har meget passende fået navn efter Ringenes Herre-monstret. Det skriver LiveScience.com

Overlevede dinosaurerne

Anthracosuchus balrogus, som krokodillen nu hedder, levede for 60 millioner år siden, og har derfor overraskende nok overlevet den naturkatastrofe, der udryddede dinosaurerne. 

Det columbianske bæst var da også et hårdført firben, hvis man skal dømme den på udseendet. Den vejede op mod 408 kg og var 4,8 meter lang. Med en kort snude og utroligt store kæbemuskler havde A. balrogus et ualmindeligt stærkt bid.

Det har formodentlig været nødvendigt for at overleve i en lummer regnskovssump ved siden af skildpadder med gymnasiebogs-tykke skjolde og verdens største slange, den 14,6 meter lange Titanoboa.

Den nyligt navngivne krokodille var en såkaldt dyrosaur; en familie af krokodiller fra Afrika, som havde befolket Sydamerika fem millioner år før dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden. 

Selvom vor tids krokodiller hyppigt omtales som levende fossiler, har A. balrogus både tilpasset sig ferskvand og overlevet en naturkatastrofe, der formodentlig har påvirket klimaet.


Sådan ser kraniet fra den 408 kg tunge A. balrogus ud ved siden af et alligatorkranie. (Foto: Alex Hastings)

Forskerne vil nu bruge de fundne fossilrester til at undersøge, hvordan krokodiller tilpasser sig klimaforandringer.

Læs også: 

14 vilde krokodillearter levede side om side i urtidens Sydamerika

Læger jagter krokodiller i kamp mod mystisk hjertesygdom

Forhistoriske kæmpekrokodiller dræbte ved at rulle

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

jw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.