Forhistorisk iskerne afslører, om den arktiske havis vil smelte
19 juni 2015

KORT NYT FRA DANSKE FORSKNINGSINSTITUTIONER:

En over 100.000 år gammel prøve af isen på halvøen Renland på Østgrønland kan hjælpe med at afsløre, om den artiske havis helt vil forsvinde som følge af global opvarmning. Det skriver Niels Bohr Institutet i en pressemeddelelse

»Havisens udbredelse hænger nøje sammen med klimaændringer, og vi kan derfor studere fortidens klimaændringer i den gamle is fra Renland,« fortæller Bo Møllesøe Vinther fra Niels Bohr Institutet, der er videnskabelig leder på projektet.

Forskerne borede 584,11 meter ned igennem isen hen over en hel måned, før de til sidst nåede bundmaterialet under isen. Selvom en måned lyder som lang tid, er det en uge før den planlagte tid, og det er rekord, når man taler om isboringer, fortæller forskerne. Det er blandt andet takket være et specialbygget iskernebor, der også er udviklet på Niels Bohr Institutet.

Forskerne kan endnu ikke besvaret spørgsmålet, om vi kan forvente, at den arktiske havis vil smelte, men de foreløbige undersøgelser er allerede med til at beskrive klimaudviklingen ved Østgrønland.

»Målinger af temperaturen ned gennem det 584.11 meter dybe borehul viser os allerede, at klimaet på Renland er blevet markant varmere gennem de seneste 20-30 år, hvor havisen har trukket sig tilbage i Polarhavet” fortæller Bo Møllesøe Vinther.

Læs også:

Sneboldjord: Nyt studie viser, at der var antarktisk klima i troperne

Fantastiske klimadetaljer i antarktisk iskerne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.