Fødselsdepression kan skyldes hormoners rutsjeture
Kilde: 
03 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Når kvinders niveau af kønshormon svinger og falder drastisk, bliver de særligt sårbare over for at udvikle fødselsdepression.

Det skriver Rigshospitalet i sit nyhedsbrev på baggrund af ny dansk forskning.

»Depressioner er dobbelt så hyppige hos kvinder, og i bestemte overgangsperioder, er kvinden særligt udsat, fordi niveauet af kønshormoner falder drastisk. Det sker umiddelbart efter en fødsel og også i overgangen til menopausen, og i disse overgange er kvinder særligt sårbare over for at kunne udvikle psykisk sygdom,« fortæller Vibe Gedsø Frøkjær fra Neurobiologisk Forskningsenhed og Center for Integreret Molekylær Billeddannelse af Hjernen i Rigshospitalets nyhedsbrev.

I en ny undersøgelse har forskere opdelt 63 frivillige, raske og fertile kvinder i to grupper. Den ene gruppe fik kortvarigt manipuleret en kunstig hormonpause, samtidig med at de gennemgik en række undersøgelser. Den anden gruppe gennemgik samme undersøgelser, men fik ikke manipuleret et udsving i deres kønshormoner.

De fleste kvinder i projektet klarede udsvinget i niveauet af kønshormon uden at udvikle psykisk ubalance eller større forandringer i hjernen, men cirka 13 procent udviklede kortvarigt noget, der ligner en mild depression, fortæller Vibe Gedsø Frøkjær.

»De deltagere, som udviklede flest depressionslignende symptomer, havde det største fald i kvindeligt kønshormon og ændrede sig også mest, hvad angår hjerneforhold som regulerer niveauet af serotonin (signalstof i hjernen, red.),« udtaler Vibe Gedsø Frøkjær i nyhedsbrevet.

Forskerne håber, at den nye viden i fremtiden kan bruges til at forbedre forebyggelsen og behandlingen af fødselsdepressioner. Du kan læse mere om deres forskning i artiklen Fødselsdepression under luppen

Den nye undersøgelse er publiceret i det internationale tidsskrift Biological Psychiatry. 

Læs også:

Fødselsdepression under luppen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.