Flere børn får kræft efter Fukushima-ulykke
Kilde: 
12 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Japanske børn, som bor tæt på atomkraftværk-ulykken i Fukushima, er blevet diagnosticeret med 20-50 gange så mange tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen som børn fra andre steder i verden.

Det viser et nyt studie ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP).

»Det er mere end forventet og det fremkommer hurtigere end forventet,« siger den ledende forfatter på undersøgelsen, Toshihide Tsuda, til AP.

Atomulykken skete efter et jordskælv i Japan i marts 2011, og siden da er de fleste af de 370.000 børn, som bor i Fukushima-regionen, blevet tilbudt et helbredstjek med ultralydsskanninger.

Den seneste statistik fra august 2015 viser ifølge AP, at 137 børn fra Fukushima-regionen har fået diagnosticeret eller er under mistanke for at have kræft i skjoldbruskkirtlen. Andre steder estimeres sygdommen kun til at forekomme hos omkring 1 eller 2 børn om året for hver million børn ifølge AP.

Kræft i skjoldbruskkirtlen blandt børn blev kædet sammen med stråling efter atomkraftulykken i Tjernobyl i 1986. Men videnskabeligt set er det umuligt at bevise, om et individuelt tilfælde af kræft skyldes stråling fra en atomulykke – når man pludselig laver en grundigere søgning efter kræft med rutinetjek såsom ultralydsskanningerne i Fukushima-regionen kan det ifølge AP føre til hurtigere og flere opdagelser af kræft end ellers.

Forskerne er da også splittede på spørgsmålet om, hvorvidt det er stråling fra Fukushima-ulykken eller grundigere tjek med ultralydsskanninger, som har fået antallet af skjoldbruskkræft-tilfælde til at stige efter ulykken.

Den nye undersøgelse, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology kritiseres samtidig for, at den ikke angiver, hvor meget stråling de enkelte børn med skjoldbruskkirtelkræft har været udsat for.

Verdenssundhedsorganisationen WHO og FN’s FN’s videnskabelige komité UNSCEAR har tidligere vurderet Fukushima-ulykken, og begge organisationer forudsagde ifølge AP, at der ikke ville ske mærkbare stigninger i antallet af kræfttilfælde forårsaget af stråling efter ulykken.

David J. Brenner, professor i strålingsfysik ved Columbia University Medical Center har imidlertid en anden opfattelse. Han siger til AP, at det stigende antal børn med skjoldbruskkirtelkræft i Fukushima »ikke skyldes screening. Det er virkeligt.«

Læs også:

Sådan skader stråler fra radioaktive stoffer

Hvor galt står det til ved Fukushima-kraftværket?

Sådan går det galt på et atomkraftværk

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.