Fiskeolie beskytter ikke gravide
Kilde: 
25 juni 2012

Fiskeolietilskud under graviditeten mindsker ikke risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning og graviditetsassocieret diabetes.

Det konkluderer et studie i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition ifølge dagensmedicin.dk.

Omega 3 fedtsyrer kan dog stadig gavne fosteret under graviditeten.

Både graviditetsassocieret diabetes og svangerskabsforgiftning er alvorlige komplikationer, der øger risiko for både død og alvorlig sygdom senere i livet.

Tidligere forskning har sået tvivl om den gavnlige effekt af fiskeolie hos gravide. Omega 3 fedtsyrer har været sat i forbindelse med en forbedret kontrol af blodsukker og et generelt sundere hjertekar-kredsløb.

Den gode virkning holder ikke videnskabligt set

I dette studie undersøgte forskere data fra 2.400 kvinder, der dagligt fra 20. uge under graviditeten indtog tre kapsler med enten fiskeolie beriget med omega 3 fedtsyrer eller en blanding af tre vegetabilske olier. I hele studieperioden udviklede otte pct. graviditetsdiabetes og fem pct. udviklede svangerskabsforgiftning.

Resultaterne viste, at kvinder der tog fiskeolietilskud havde tre pct. mindre risiko for at udvikle graviditetsdiabetes og 13 pct. mindre risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning end de, der tog vegetabilske oliepiller. Forskellen var dog ikke statistisk signifikant og kunne dermed sagtens bero på tilfældigheder.

Forskerne pointerer, at fiskeolie muligvis kan have en gavnlig effekt, hvis det indtages tidligere i graviditeten, mens moderkagen modnes, men anbefaler ikke på baggrund af resultaterne at gravide bør tage fiskeolietilskud for at undgå svangerskabsforgiftning eller diabetes.

Forskerne udelukker dog ikke andre gavnlige effekter af fiskeolie, som f.eks. at hjælpe fosterets hjerneudvikling, og da fiskeolietilskud ikke er forbundet med bivirkninger, kan gravide uden problemer indtage fiskeolier.

Læs også: Fiskeolie eller dåsemakrel. Hvor får jeg mest omega-3?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.