Finanskrisen ser ud til at have udløst stigning i depressioner
Kilde: 
27 april 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Siden finanskrisen satte ind i 2008 er antallet af alvorlige depressioner i USA steget støt.

En analyse af spørgeskemasvar fra 24.000 amerikanere i perioden 2005 til 2012 viser, at andelen af mennesker med alvorlige depressioner steg fra 2,33 procent i 2005-06 over 3,49 procent i 2009-10 til 3,79 procent i 2011-12.

Det melder amerikanske forskere i tidsskriftet Journal of Clinical Psychiatry.

Studiet er det første, der på bredt befolkningsniveau undersøger finanskrisen betydning for menneskers helbred i USA, hedder det i en pressemeddelelse fra sundhedscentret Loyala Medicine, der står bag forskningen.

Depressionerne har især ramt den del af befolkningen, som enten er fattig eller lavtuddannet.

Forskerne spekulerer i, at finanskrisens betydning for risikoen for at miste arbejde, bolig og penge investeret i aktier kan være afgørende faktorer for udviklingen af depression, men de understreger også selv, at de selvfølgelig ikke kan se en direkte sammenhæng mellem finanskrisen og årsagerne til folks depression ud af svarene i spørgeskemaerne, og at andre faktorer kan have spillet en rolle.

»Den mentale sundhed i disse udsatte grupper er måske ekstra påvirket af perioder med økonomisk nød, men der er brug for mere forskning,« skriver de i deres videnskabelige artikel.

Antallet af mildere depressioner steg tilsvarende i USA fra 4,1 procent i 2005-06 til 4,79 procent i 2009-10 – men faldt så igen til 3,69 procent i 2011-12. Forskerne giver ingen forklaring på faldet, men konkluderer, at der kun har været en signifikant stigning i antallet af alvorlige depressioner, ikke mildere.

Det er svært at sætte præcise årstal på, hvornår finanskrisen startede og sluttede, men den rasede i hvert fald fra 2008 til 2012.

Læs også:

Hvad er forskellen på økonomisk krise og finanskrise?

Hvad var årsagerne til krisen?

Hvad var forskellen på finanskrisen og krisen i 1930'erne?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

th

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.