Filosof: Du skal gøre dig fortjent til lykken
Kilde: 
03 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Vær din egen lykkes smed. Det er måske lettere sagt end gjort, men ifølge den norske filosof Øyvind Rabbås fra Universitetet i Oslo skal vi i højere grad gøre os fortjent til lykken igennem vores handlinger.

Det argumenterer han for i en ny bog – The Quest for the Good Life. Det skriver Forskning.no.

Han har sammen med en række filosoffer fra forskellige lande set på, hvordan antikkens filosoffer som Platon, Aristoteles og Augustin betragtede lykke. Her er det ifølge Forskning.no helt tydeligt, at de gamle filosoffer så lykken som en måde at leve på og ikke en følelse, der kommer og går.

Og den tankegang er særligt interessant, mener Øyvind Rabbås.

»Jeg mener, at vi bør stoppe med at være optaget af at vide, hvordan vi har det, og i stedet fokusere på, hvad vi gør. For det som virkelig betyder noget er, hvordan vi lever vores liv. Hvis vi mestrer livet, vil vi ofte blive belønnet med velbehag. Dette velbehag vil ofte være fortjent, og dermed vare i længere tid,« siger filosoffen til Forskning.no.

Lykken hænger altså sammen med, hvordan vi klarer os gennem livet. Her er det dog vigtigt, at vi ikke sammenligner os med andre, men i stedet kigger ind ad og ser på, hvilket potentiale man selv har, og får det realiseret.

»Skal man vinde over nogen, så er det over en selv. Ethvert menneske har evner og et potentiale, som det gælder om at få realiseret. Det er, når vi magter at realisere vores potentiale, at livet bliver godt. Det er lykken,« slår Øyvind Rabbås fast over for Forskning.no.
 

Læs også:

Ved du, hvad lykke er?

Her er de vigtigste ingredienser til et langt og lykkeligt liv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.