Fik zebraen sine sorte striber - for at holde sig kold?!
Kilde: 
15 januar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

NU er den her! Forklaringen på, hvorfor zebraen har striber!

Det vil sige, nu er der et ekstra lod i vægtskålen hos én af de mange teorier, der florerer i videnskaben. Forskere har på skift meldt ud, at ’striberne er god camouflage’, ’striberne forhindrer zebraen i at blive stukket eller bidt af insekter’, ’striberne skaber afkøling hen over kroppen, fordi farverne bliver varmet op med forskellig hastighed’.

De seneste beregninger støtter primært den sidste teori. Forskere fra University of California, Los Angeles (UCLA) har i et af de mest omfattende zebrastribestudier til dato undersøgt, hvordan 29 forskellige miljøfaktorer påvirker striberne hos steppezebraen (den almindelige zebra, Equus quagga) i det centrale og sydlige Afrika.

Forskerne konkluderer i det gratis tidsskrift Royal Society Open Science, at forskellen på zebraernes striber på 16 forskellige geografiske steder har tættest knytning til temperatur og nedbør og ikke til forekomsten af kødædende løver eller blodsugende tsetsefluer.

»Vi undrede os over, hvorfor zebraer skulle have striber mod rovdyr, når andre dyr også bliver jagtet af rovdyr, men ikke har striber. Andre dyr bliver også bidt af fluer uden at have udviklet striber som forsvar,« forklarer medforfatter til den videnskabelige artikel, Ren Larison fra afdelingen for økologi og evolutionsbiologi ved UCLA, til LiveScience.

Forskerne spekulerer i, at zebraen i stedet har udviklet striber for at hjælpe med temperaturregulering, som de i særlig grad har brug for, fordi de fordøjer mad langt mindre effektivt end andre afrikanske græselskere. Derfor skal zebraen bruge længere tid i solen på at spise.

»Under de omstændigheder er det smart at have en ekstra kølemekanisme,« siger Ren Larison.

Forskerne har dog ikke lavet eksperimenter med zebraer i forskellige miljøer, og andre forskere undrer sig over logikken i argumenterne.

»Jeg tror ikke, man ville udvikle en masse sorte hår på ryggen, hvis man gerne vil holde sig kold. Det er vel nærmest det sidste, du har lyst til,« konstaterer biologiprofessor Tim Caro fra University of California, Davis, over for LiveScience.

Svaret er muligvis ikke sort/hvidt. Zebrastriberne kan tjene flere formål på én gang. Forskerne nævner også selv, at striberne på ryggen måske bruges til at regulere temperaturen, mens striberne på benene måske skal holde sygdomsbærende, blodsugende savanneinsekter på afstand.

»Striberne er jo ret ekstraordinære, så det er nok nødvendigt at ty til ekstraordinære forklaringer,« bemærker Ren Larison, som i øjeblikket overvejer forsøg med temperaturmålere på zebraer.

Læs også:

Derfor har zebraen striber

Er elefanter virkelig bange for mus?

Hvorfor forfølger fluerne os?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.