Fed livsstil giver ringe sædkvalitet
Kilde: 
07 januar 2013

Hvis unge mænd propper sig med mættet fedt og har en stillesiddende livsstil, ødelægger det tilsyneladende deres sædkvalitet. Det skriver DR.dk.

Det er konklusionen af en ny undersøgelse, som en gruppe forskere fra Rigshospitalet netop har publiceret i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition.

Her blev 701 unge mænd, der alle var omkring 20 år, spurgt til deres kost i tre måneder.

Lederen af forskerholdet, professor Tina Kold Jensen fra Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion, mener ifølge DR konklusionen er klar:

»Vi delte mændene op i forhold til, hvor meget mættet fedt de havde indtaget. Når vi kiggede på den fjerdedel, der indtog mest mættet fedt, havde de en sædkvalitet, der var 33 procent dårligere i forhold til dem, som indtog mindst fedt,« siger hun til DR Nyheder.

Mættet fedt findes primært i animalske produkter - altså kød, men også smør, ost og andre mælkeprodukter.

Ud fra de 701 undersøgte mænds spørgeskemasvar beregnede forskerne, hvor meget af kosten, der indeholdt mættede fedtsyrer.

»Jeg var overrasket. Jeg havde ikke troet, at det betød så meget,« siger Tina Kold Jensen.

Men studiet kan ikke afgøre om det er det mættede fedt eller den usunde livsstil, der giver den forringede sædkvalitet. De kan blot se, at der tilsyneladende er en sammenhæng.

»Det er svært at sige, om det er mættet fedt, eller det er hele den livsstil, der er forbundet med mættede fedtsyrer og sidde mere stille,« siger hun til DR Nyheder.

Læs også på Videnskab.dk:

Er lidt fedt virkelig en fordel?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.