Faste kan måske sinke aldring
Kilde: 
19 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Nøjsomhed er en gammel dyd, og nu viser et nyt studie, at det måske kan give dig en lang række sundhedsgevinster at holde et par fasteperioder om måneden. Det skriver sciencemag.org.

Forskere fra University of Southern California har igennem museforsøg vist, at fire dages faste to gange om måneden kan nedsætte mus' kræftrisiko med 45 procent, sænke deres blodsukker med 40 procent og sænke indholdet af insulin i deres blod med 90 procent. Resultatet er publiceret i tidsskriftet Cell Metabolism.

Forskerne fandt også ud af, at de fastende mus styrkede deres evne til at gendanne nyt væv. For eksempel var deres evne til at lave nye leverceller hurtigere, og sammensætningen af celletyper i deres blod blev mere ungdommelig.

»Det er det, der er det mest spændende,« siger gerontologen Valter Longo fra University of California om resultatetet, der er publiceret i et separat studie i Cell Metabolism.

Forskerne udførte også et forsøg for at teste, om de samme sundhedseffekter gjorde sig gældende for mennesker. 19 forsøgspersoner blev sat på en stram kost, der begrænsede deres kalorieindtag til en tredjedel af det anbefalede i fem dage om måneden.

Ligesom musene fik forsøgspersonerne forbedret deres fysiske form på flere områder. De tabte mavefedt, fik sænket blodsukkeret og havde færre proteiner i blodet, der er forbundet med hjertekarsygdomme.

Sundhedsgevinsten var stærkest, efter at forsøgspersonerne tre gange havde skiftet imellem den kaloriefattige kost og at spise normalt.

Læs også:

Faste kan være sundt - især hvis du vejede for lidt som nyfødt

Faste har mange gavnlige sundhedseffekter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.