Farlig tarmparasit angriber børn i Arktis
Kilde: 
02 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Tarmparasitten Cryptosporidium, der er potentielt livsfarlig for børn, er gået i udbrud i regionen Nunavik i Arktis. Det fortæller forskere fra blandt andet McGill University i et nyt studie, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Vi er særlig årvågne, da det er velkendt i lavindkomst-lande, at gentagne Cryptosporidium-infektioner kan forårsage forsinket vækst og skolevanskeligheder hos børn. I Nunavik-udbruddet var børn under fem år de mest påvirkede af udbruddet,« fortæller professor Cédric Yansouni fra University of McGill i pressemeddelelsen.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet PLoS Neglected Tropical Diseases.

Cryptosporidium-parasitten lever i tarmene på pattedyr og bliver overført igennem maden, hvis det bliver forurenet med afføring fra mennesker eller dyr, der allerede er smittede. Symptomerne på smitte omfatter diarré, kramper og opkastninger.

Sygdomssymptomerne kan vare i adskillige uger og være livsfarlige for unge børn og mennesker med svækkede immunsystemer, såsom mennesker med AIDS, modtagere af donororganer eller patienter, der får behandling for kræft.

I næste uge drager Videnskab.dk's redaktion selv mod den Arktiske region - nærmere bestemt Grønland. Følg med her på siden for at få en grundig videnskabelig opdatering om alt fra samfundsforhold til industri og klimaforandringer fra landet i det kolde nord.

Læs også:

Vil verdens konflikter ryste freden i Arktis?

Færre drab i Grønland

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.