Færøsk 'piratfugl' fundet helt i Uruguay
25 april 2012

En ringmærket færøsk 'piratfugl' har tilbagelagt en rejse på intet mindre end 11.570 km. Det er første gang nogensinde, at man har dokumenteret, at fuglen, en almindelig kjove, kan trække helt fra Færøerne til Uruguay, skriver Københavns Universitet.

Trækfuglen, der lever af pirateri, er ringmærket af en frivillig ringmærker tilknyttet Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Fundet er et værdifuldt bidrag til fugleforskningen. 

Det nyfundne eksemplar blev i første omgang fanget og ringmærket ved Akraberg på Færøerne den 15. juni 2004. Næsten otte år senere, den 15. marts 2012, blev fuglen fundet død på La Barra Beach ved Uruguays Atlanterhavskyst. Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum fik derefter direkte besked med præcis udpegning af fundsted og billeder af ringen.

»Det nye fund antyder, at kjover fra Færøerne overvintrer i en betydelig større del af det sydlige Atlanterhav, end vi tidligere har antaget. Almindelige kjover lever det meste af deres liv til havs, og det er sjældent, at ringmærkede havfugle genfindes. Derfor er det aktuelle fund i Uruguay særlig interessant,« siger biolog Jesper Johannes Madsen fra Ringmærkningscentralen.

Almindelig kjove er en elegant, hurtig og måge-lignende fugl. Den lever af at stjæle føde, primært fisk, fra terner, måger og alkefugle og yngler i arktiske og halvarktiske egne.

Læs også: Tykke fugle kommer først

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.