Europas hvedemarker er truet af dårligt vejr
27 maj 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Skybrud, sen frost og perioder med tørke er alle vejrbegivenheder, der kan påvirke hvedehøsten negativt.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med en række europæiske forskere set på, hvor stor sandsynligheden er for, at dårligt vejr rammer hvedeproduktionen i Europa i fremtiden. Det skriver Institut for Agroøkologi i en pressemeddelelse.

Forskerne har set på en række klimamodeller, samt viden om udledningen af drivhusgasser. Deres resultater viser, at sandsynligheden for, at der opstår mindst én negativ vejrbegivenhed på én sæson i fremtiden vil stige med 30 procent.

»Vores resultater viser at, selvom der er stor usikkerhed i klimaforudsigelser, når man tager klimamodellerne enkeltvis, viser den samlede forudsigelse af alle klimamodellerne, at der er meget større sandsynlighed for, at forekomsten af ugunstigt vejr stiger end at den falder. Det er tilfældet for alle de steder, vi undersøgte,« siger Jørgen E. Olesen, der er professor på Aarhus Universitet og en af forfatterne bag artiklen, i pressemeddelelsen.

Forskerne har desuden undersøgt 14 lokaliteter, der dækker 13 EU-lande og repræsenterer de vigtigste områder i Europa med hensyn til at dyrke hvede.

Lige nu står Europas hvedeproduktion for 29 procent af verdens hvede, derfor har det stor betydning, hvis høsten slår fejl. 

»Der er stor sandsynlighed for, at vi vil opleve misvækst og nedgang i høstudbytte i hvede. Det er derfor afgørende at udvikle tilpasningsstrategier, herunder fremavl af hvedesorter, der tager højde for, at vi med stor sandsynlighed vil komme til at opleve flere ugunstige vejrforhold i løbet af en enkelt sæson,« siger Jørgen E. Olesen i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change. 

Læs også: 

Hvede giver bedre forståelse af klimaet

Soja og hvede styrker fluers hukommelse

Ozon kan bekæmpe skadedyr i korn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.