Et isbad efter træning kan måske svække dine muskler
Kilde: 
18 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Efter benhård træning kan man godt have brug for at køle hurtigt ned igen. Nogle sportsudøvere ynder derfor at bruge is for effektivt at nedkøle sig og modvirke ømhed i musklerne dagen efter.

Men et kølende isbad efter hård træning kan måske mindske muskeldannelsen og resultere i mindre muskelstyrke, viser ny international forskning fra blandt andet University of Queensland i Australien. Det skriver LiveScience.com.

»Vi er kommet frem til, at nedsænking i koldt vand efter træning svækkede eller reducerede de langsigtede gevinster i muskelmasse og styrke,« fortæller studiets hovedforfatter, Llion Roberts fra University of Queensland ifølge LiveScience.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet The Journal of Physiology.

I studiet undersøgte forskerne 21 mænd, der styrketrænede to dage om ugen i 12 uger. Omkring halvdelen af gruppen tog efter endt træning et ti minutters 'isbad' i vand, der var omkring 10 grader varmt. Det anden halvdel kølede 'aktivt' ned ved at bruge motionscykler efter hver omgang træning.

Resultatet viste, at muskelstyrken og muskelmassen steg mere hos de mænd, der kølede ned på motionscykler, end hos dem der tog isbade.

Forskerne fik også forsøgspersonerne til at lave styrkeøvelser med deres ben og fik dem enten til at køle ned med et isbad eller med en form for aktiv nedkøling.

Her viste det sig, at de mænd, der havde taget isbade, havde mindre aktivitet i de celler, der stod for muskeldannelse, i op til to dage efter træningen.

»Resultatet antyder, at personer der bruger styrketræning til at forbedre deres atletiske ydeevne, komme sig efter skader eller for at vedligeholde deres helbred, bør revurdere dét at bruge nedsænkning i koldt vand som et redskab til at restituere,« siger Jonathan Peake fra Queensland University of Technology i Australien til LiveScience.com.

Læs også:

Dansk forskning møder modvind: Er det farligt at træne intensivt?

Nyt studie: Træning med kollegaer er mest effektivt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.